Proti ovsu, speciálně pak ovesné kaši, se v posledních dvaceti letech postavila řada „stoupenců“ racionální stravy. Publikují v masmédiích různé nesmysly a mýty a pouze odrazují zájemce o přirozenou stravu, aby si ji mohli dopřát. O jaké bludy a omyly se především jedná?
Nebezpečí vzniku diabetu, vysoká hladina krevního cukru, kolísání inzulinu
Tento nesmysl vychází z toho, že ovesná kaše je nabitá sacharidy, a ty přece zvyšují hladinu cukru v krvi a přetěžují slinivku břišní. Ano, sacharidy obsahuje, ovšem složité sacharidy a spolu s nimi i bílkoviny a poměrně velké množství zdravých tuků. Všechny tyto živiny se vstřebávají postupně, pomalu, a rozhodně nejsou žádnou zátěží pro inzulínový mechanismus. Mnohem horší jsou např. slazené nápoje – limonády, sycené nápoje s kofeinem a obsahem cukru apod. Oves není zkrátka kostka bílého rafinovaného cukru, je to komplexní výživa. Mimochodem, kdyby tomu tak bylo, koně by umíraly po konzumaci ovsa předčasně na diabetes již po několika letech.
Nedostatek živin, bílkovin a tuků
Oves je komplexní obilovina, která má dokonce největší zastoupení podílu zdravých tuků. Obsah tuku je zhruba 7 %. Zároveň obsahuje přibližně 15 % bílkovin. Jedná se o velice výživnou a kvalitní potravinu, ostatně, i pro koně je oves velmi výživný a přidává se jim k potravě jen v omezeném množství. A lidé si do ovesných kaší přidávají tvaroh, mléko, jogurt, oříšky, ovoce, máme tedy na talíři nebo v misce vynikající výživný a sytý pokrm.
Obsahuje lepek
Ano, obsahuje, ovšem ve srovnání s jinými obilovinami jen minimální množství. Oves je doporučován dokonce lidem trpícím celiakií. V prodeji jsou dnes i zcela bezlepkové ovesné vločky. Mimochodem, víte, že alergie na lepek je zapříčiněna právě nezdravou výživou plnou polotovarů, fast-foodu, nadbytku jednoduchých sacharidů, bílého cukru, pečiva z bílé vymleté mouky, nadbytku živočišných potravin – červeného masa, živočišných tuků, různých aditiv, konzervantů, glutamanu, trans-tuků (margarínu), nedostatku čerstvé zeleniny a ovoce, geneticky modifikovaných potravin apod.?
Špatný vliv na mozek a psychiku
Tento mýtus vznikl z obsahu sacharidů, glukózy, která uvolněná do krve způsobuje poruchy soustředění a poškozuje mozkovou tkáň. To je však naprostý nesmysl, jednak je glukóza jediným hnacím motorem pro mozkovou činnost, a pak si ji organismus z ovesných vloček odebírá postupně, jak již bylo vysvětleno v předchozím odstavci.